Ból gardła może sprawić, że nawet najprostsze czynności stają się nie do zniesienia. Dobra wiadomość jest taka, że istnieje wiele sposobów, które skutecznie łagodzą tą dolegliwość. Należą do nich m.in.: płukanki, zioła, napary, przyprawy, a także ciepły rosół. Poznaj 18 domowych sposobów na ból gardła.
1. Miód
Miód od wieków jest używany jako naturalny środek na ból gardła. Jego właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne mogą pomóc złagodzić dolegliwość oraz przyśpieszyć proces leczenia. Ze względu na jego działanie wykrztuśne jest również jednym ze sposób na uporczywy kaszel.
Leczenie bólu gardła miodem zbyt proste, żeby było skuteczne? Metaanaliza 14 badań wykazała, że miód był skuteczniejszy od leków stosowanych podczas leczenia infekcji górnych dróg oddechowych. Badacze we wnioskach podkreślili, że produkt ten stanowi tanią i ogólnodostępną alternatywę dla antybiotyków, które nadmierne przyjmowane mogą prowadzić do oporności na farmaceutyki.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wymieszaj 1 łyżkę miodu z ciepłą wodą lub herbatą i wypij ją powoli. Powtarzaj 3-4 razy dziennie, aż objawy bólu gardła ustąpią.
2. Płukanki na ból gardła
Istnieje wiele różnych płukanek, które mogą być stosowane w celu złagodzenia bólu gardła. Do ich przygotowania należy użyć letniej wody oraz dokładnie wymieszać składniki do całkowitego rozpuszczenia. Płukanie gardła ciepłą wodą kilka razy dziennie może pomóc złagodzić ból.
Płukanka z soli kuchennej
Płukanka z solą kuchenną pomaga zmniejszyć obrzęk i stan zapalny w gardle oraz posiada działanie odkażające. Ponadto neutralizuje bakterie w jamie ustnej oraz przywraca prawidłowe pH, płukanka ta może być używana również w przypadku problemu z nieświeżym zapachem z ust.
Aby wykonać płukankę z solą, wymieszaj 1/2 łyżeczkę soli w szklance wody. Płucz gardło przez 30 sekund, a następnie wypluj roztwór. Na koniec wypłucz usta czystą letnią wodą. Powtarzaj 3-4 razy dziennie, aż stan się poprawi.
Płukanka z sody oczyszczonej
Podobnie jak woda z solą, soda oczyszczona również pomaga zmniejszyć stan zapalny. Aby przygotować płukankę z sody oczyszczonej, wymieszaj 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej w szklance wody. Płucz gardło tak samo jak w przypadku roztwór soli kuchennej.
3. Herbata rumiankowa
Herbata rumiankowa od dawna była stosowana jako naturalny środek na różne dolegliwości, w tym na ból gardła. Rumianek zawiera związki (m.in. terpenoidy i flawonoidy) o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i ściągających.
Aby przygotować herbatę rumiankową, należy parzyć 1 torebkę rumianku w szklance gorącej wody przez 5 minut. Usuń torebkę herbaty i pij powoli, wdychają unoszącą się parę.
4. Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa to kolejna potwierdzona naukowo domowa metoda na ból gardła. Ponadto sprawdzi się również w przypadku niestrawności oraz jako domowy sposób na nudności.
Aby użyć mięty pieprzowej jako środka na ból gardła, wystarczy zaparzyć suszone liście w szklance wody. Kiedy napar ostygnie, pij małymi łykami. Alternatywnie możesz przygotować sprej na gardło mieszając 2-3 krople olejku mięty pieprzowej z 30 ml oleju nośnikowego (np. olej kokosowy, oliwa, olej migdałowy). W tym przypadku należy kupić olejek przeznaczony do spożycia doustnego. Kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby starsze powinny ograniczyć się po naparu.
5. Kozieradka
Kozieradka posiada wiele właściwości, które mogą pomóc podczas walki z bólem gardła. Przede wszystkim neutralizuje bakterie odpowiedzialne za podrażnienie i stan zapalny, a do tego jest również produktem o działaniu przeciwgrzybicznym. Z kozieradki powinny jednak zrezygnować kobiety w ciąży. Nadmierne jej spożycie może prowadzić do skurczów macicy.
Aby użyć kozieradki jako środka na ból gardła, wystarczy parzyć 1 łyżeczkę nasion kozieradki w 1/2 szklance wrzącej wody przez 10 minut. Odcedź mieszankę i pij ją trzy razy dziennie, aż objawy się poprawią. Możesz również przygotować nalewkę z kozieradki. Tą jednak warto przygotować przed sezonem chorobowym, ponieważ jej przygotowanie trwa około 4-5 tygodni.
6. Korzeń prawoślazu
Korzeń Marshmallow jest ziołem, które powleka gardło substancją żelopodobną łagodząc ból oraz podrażnienia. Produkt ten jest również skutecznym środkiem na suchy i mokry kaszel.
Korzeń Marshmallow można znaleźć w formie syropu, herbaty, nalewki lub w kapsułkach do przyjmowania doustnego. Przeciwwskazania do stosowania dotyczą kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, a także osób przyjmujących leki na dolegliwości chroniczne.
7. Korzeń lukrecji
Lukrecja zawiera substancję zwaną glicyryzyną, która ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo, lukrecja stymuluje działanie układu odpornościowego i przyspiesza proces leczenia. Jak wykazały badania, roślina ta skutecznie zapobiega rozwojowi Streptococcus pyogenes, bakterii prowadzącej do anginy.
Aby użyć korzenia lukrecji na ból gardła, wystarczy parzyć kilka kawałków korzenia we wrzącej wodzie przez 10-15 minut. Pij herbatę kilka razy w ciągu dnia, aż objawy ustąpią. Alternatywną metodą jest żucie ciętego suszonego korzenia lukrecji lub przygotowanie płukanki na bazie tej rośliny. Lukrecji nie powinna być stosowana przez kobiet w ciąży oraz podczas okresu karmienia.
8. Kora wiązu
Substancjami aktywnymi kory wiązu, które mogą pomóc w walce z bólem gardła są m.in. garbniki, flawonoidy oraz kwas salicylowy. W połączeniu z wodą tworzy substancję żelową, która podobnie jak prawoślaz oraz kozieradka powleka tkanki gardła łagodząc dolegliwości bólowe.
Korę wiązu znajdziesz w sklepach ekologicznych. Wystarczy zaparzyć łyżeczkę ciętej kory w szklance wrzątku, a następnie wypić. Napary nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
9. Czosnek
Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem, główną prozdrowotną substancją jest allicyna (pochodna siarki). Związek ten neutralizuje bakterie i wirusy, a także łagodzi ból gardła.
Aby użyć czosnku na ostry ból gardła posiekaj kilka ząbków i dodaj je do filiżanki wrzącej wody. Po 5-10 minutach przecedź napój i wypij po ostudzenia. Alternatywnie możesz rzuć obrany ząbek czosnku lub przyjmować kapsułki jeśli nie przepadasz za jego smakiem.
10. Pieprz cayenne
Pieprz cayenne jest często używany jako naturalny środek przeciwbólowy ze względu na zawartość kapsaicyny. Kapsaicyna jest związkiem, który blokuje receptory bólu, zapewniając ulgę w różnego rodzaju bólach – w tym gardła.
Używając pieprzu cayenne do uśmierzania bólu należy zacząć od niewielkiej ilości. Możesz dodać go do posiłku lub wymieszać z wodą, opcjonalnie dodając również czosnek oraz miód. Sposobu tego nie należy stosować w przypadku występowania ran w obrębie jamy ustnej (przykładowo otwartych owrzodzeń).
11. Nawadniaj się
Picie dużej ilości płynów pomoże rozrzedzić wydzielinę śluzową i utrzymać nawilżenie gardła. Staraj się wypijać osiem szklanek wody dziennie lub więcej.
W przypadku bólu gardła poza ciepłymi napojami można postawić również na zimne. Niska temperatura płynu pomoże zmniejszyć stan zapalny i obrzęk. Kolejnym rozwiązaniem jest jedzenie lodów lub ssanie kostek lodu.
12. Rosół
Rosół to legendarne babcine lekarstwo na ból gardła oraz inne objawy infekcji. Wypicie ciepłego rosołu lub zupy na bazie bulionu może pomóc ukoić gardło. Ponadto para gorącego płynu pomoże udrożnić zatkane zatoki. Do rosołu można dodać składniki wspierające odporności takie jak czosnek lub imbir. Choć smak będzie odstawał od tradycyjnego to świetnie sprawdzi się w okresie choroby czy przeziębienia.
13. Para wodna
Podobnie jak w przypadku zupy, para wodna z gorącego prysznica lub nawilżacza może pomóc w rozbiciu zatorów i złagodzeniu bólu gardła. Możesz również przygotować tradycyjną parówkę, nachylając głowę nad miską z gorącą wodą oraz wdychając unoszącą się parę wodną. Warto również użyć nawilżacza powietrza lub rozwiesić wilgotne ręczniki na kaloryferze. Wilgotne powietrze zapobiega przesuszeniu błony śluzowej gardła.
14. Grzaniec
Napój ten łączy w sobie lecznicze właściwości miodu, cytryny, imbiru i whisky (lub wrzącej wody). Miód działa kojąco, cytryna dostarcza witaminy C, a imbir antyoksydantów oraz związków o działaniu przeciwzapalnym. Whiskey działa jak łagodny środek uspokajający, który pomoże Ci zasnąć. Pamiętaj tylko, aby nie przesadzić z alkoholem. Zbyt duża ilość może prowadzić do odwodnienia oraz nasilenia bólu gardła.
15. Sen
Odpoczynek jest kluczowym elementem kuracji w przypadku każdej choroby. Podczas snu organizm się regeneruje, zazwyczaj zaleca się około 7-8 godzin na dobę. Zaburzenie cyklu snu może prowadzić do zwiększenia ryzyka infekcji poprzez zwiększoną produkcję białek zapalnych w organizmie. Podczas dolegliwości związanej z bólem gardła należy oszczędzać głos – śpiewanie czy mówienie może nasilać chorobę.
16. Unikaj substancji zaostrzających ból
Jedną z najważniejszych kwestii podczas bólu gardła jest ograniczenie ekspozycji na czynniki drażniące. Oznacza to unikanie dymu, kurzu, sierści zwierząt domowych oraz innych cząstek unoszących się w powietrzu. Podczas infekcji należy wstrzymać się od palenia (również biernego), picia alkoholu, a także bardzo kwaśnych oraz ostrych potraw.
17. Imbir
Nie jest tajemnicą, że imbir ma wiele właściwości leczniczych. Od wieków ten aromatyczny korzeń był stosowany w leczeniu wielu różnych dolegliwości, od niestrawności po zapalenie stawów. Mikstury na bazie imbiru są świetnym sposobem zapobiegania bólowi gardła. Warto po nie sięgać prewencyjnie podczas sezony grypowego.
Przeciwzapalne właściwości imbiru mogą pomóc złagodzić podrażnienia i dyskomfort związany z bólem gardła. Ponadto, imbir jest naturalnym środkiem wykrztuśnym, co oznacza, że może pomóc w udrożnieniu zatorów i poprawie przepływu powietrza.
Aby użyć imbiru jako środka na ból gardła, wystarczy dodać kilka plasterków świeżego imbiru do filiżanki wrzącej wody i pozostawić na 5-10 minut. Napój możesz wzbogacić o wcześniej opisane składniki takie jak miód i czosnek. Imbiru powinny unikać osoby z problemami układu pokarmowego.
18. Goździki
Goździki zawierają olejek znany jako eugenol, który ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Substancja ta jest naturalnym środkiem znieczulającym, który pomaga zmniejszyć ból gardła. Ponadto, goździki mogą również pomóc w zwalczaniu infekcji, która jest przyczyną dolegliwości.
Najprostszym sposobem jest życie suszonych goździków. Może również przygotować płukankę z goździków (2 łyżeczki mielonych goździków na szklankę wrzątku) lub syrop (napar z łyżki goździków połączony z miodem). Przeciwwskazania dotyczą kobiet w ciąży oraz osób z hipoglikemią, nadciśnieniem i zaburzeniem krzepnięcia krwi.